Belangrijk om te weten is dat er meestal vier partijen betrokken zijn bij het maken van een keuze voor de plek waar je beschermd gaat wonen; de gemeente waarin je beschermd wilt wonen, je medisch behandelaars, jijzelf (samen met familie of begeleiders) en de zorginstelling waar je wilt wonen.

De volgorde waarin stappen verlopen kan per intake verschillend zijn. Zo kun je afwachten welke woonvorm je gemeente voorstelt, maar je kunt ook zelf beginnen met zelf de mogelijkheden verkennen en een instelling uitkiezen. Als je zelf bekijkt wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld op BeschermdWonen.nl, dan zie je soms dat er veel meer mogelijk is dan wat de gemeente voorstelt.

Stap 1: vergelijk de woonvormen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je thuis voelt op de plek waar je beschermd gaat wonen. Jouw voorkeur speelt dan ook een grote rol; behandelaars en begeleiders zijn bij wet verplicht om goed te luisteren naar jouw mening en hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Daarom is het verstandig om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. Dat is ook precies waar deze site voor is bedoeld: hier vind je alle informatie die je nodig hebt bij het bepalen van de beste plek voor beschermd wonen.

Stap 2: kennismaken met de zorgaanbieder

Wanneer je op deze website een woonvorm hebt gevonden waar je enthousiast over bent kun je die eenvoudig een berichtje sturen of opbellen. Als er nog plek is binnen de woonvorm en de aanbieder van die woonvorm jou ook wel vind passen kan er een afspraak worden gemaakt om nader kennis te maken. Je ziet vaak al snel of de sfeer van de woonvorm bij je past en of het goed voelt. Als je denkt dat je een goede plek hebt gevonden, kun je bij de gemeente aankloppen voor toestemming.

Stap 3: toestemming van de gemeente

Je hebt een woonvorm gevonden waar je graag zou wonen; jij ziet het zitten en de aanbieder van de woonvorm is ook enthousiast. Nu moet de gemeente goedkeuring geven over de plaatsing. Omdat beschermd wonen de gemeente veel Wmo-geld kost, krijgen alleen mensen die echt niet zelfstandig kunnen wonen toegang tot beschermd wonen.

De afdeling 'toegang' van je gemeente zal daarom met je in gesprek gaan om te bepalen of je hieronder valt en mag verhuizen. In dit zogenaamde keukentafelgesprek wordt nogmaals bekeken wat je zelf kan en wat niet, en of dit inderdaad reden is tot verhuizen naar een plek voor beschermd wonen. Als alles in orde is wordt alles in gang gezet en kun je je klaarmaken voor de verhuizing. De financiering en het papierwerk kan op verschillende manieren worden geregeld, maar dat is in principe iets tussen de zorgaanbieder en de gemeente, waar jij je niet druk over hoeft te maken.