Behalve begeleiding en ondersteuning hoort bij beschermd wonen ook een zinvolle dagbesteding. Wat je situatie en capaciteiten ook zijn, er wordt bij beschermd wonen altijd gekeken naar activiteiten die je overdag kunt uitvoeren. Dit geeft je niet alleen ritme en regelmaat, maar ook een opstap om te groeien naar meer zelfstandigheid.

Dagbesteding of werken: afhankelijk van capaciteiten

Als je capaciteiten het toelaten wordt er werk gezocht dat bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld onbetaald ervaring opdoen bij een winkel of werkplaats en op die manier opgroeien naar een betaalde baan. Maar voor veel mensen is productief werken geen mogelijkheid. Zij zijn daarentegen wel gebaat bij ritme, regelmaat en het gevoel dat ze zichzelf op een zinnige manier bezighouden. Voor hen zijn er dagbestedingsactiviteiten zoals therapeutisch paardrijden, het maken van een groepswandeling, knutselen of meehelpen met diverse werkzaamheden in een beschermde omgeving.

Interne of externe dagbesteding

Veel aanbieders van beschermd wonen bieden ook dagbesteding aan. Zo hebben veel GGZ-instellingen bijvoorbeeld een afdeling die dagbesteding verzorgd. En hebben zorgboerderijen vaak veel mogelijkheden tot werkzaamheden die bij jouw situatie passen. Maar niet alle aanbieders van beschermd wonen kunnen dit bieden. Meestal werken zij samen met andere zorgaanbieders voor de dagbesteding, of zoeken ze samen met jou werk dat bij je past.